- Η δυναστεία των Αψβούργων έκανε για διακόσια χρόνια αυτό το πράγμα. Τελικά η δυναστεία χάθηκε γιατί δεν υπήρχαν απόγονοι λόγω εκτεταμένης αιμομιξίας. Απ την πολύ αιμομιξία μεταξύ τους οι Αψβούργοι κληρονομούσαν μεταξύ τους ένα τεράστιο σαγόνι και απαίσια ασχήμια. Ο τελευταίος Αψβούργος ήταν ο Κάρλος ο Β της Ισπανίας. Ήταν κακάσχημος και αρρωστιάρης με χίλιες δύο αναπηρίες σαν είχε γεννηθεί από γονείς αδέρφια μεταξύ τους. Παιδιά δεν μπορούσε να κάνει με τίποτα. Η γυναίκα του πουν τον παντρέψαν μόλις τον είδε της κόπηκαν τα πόδια (πηγή: https://www.bourdela.com/forum/threads/tha-gamagate-tin-xaderfi-i-ti-theia-sas.322338/page-7):
Οι γάμοι μεταξύ μακρινών συγγενών δίνουν περισσότερους απογόνους
Η αιμομιξία μεταξύ συγγενών δευτέρου ή τρίτου βαθμού μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης των απογόνων, ωστόσο οι γάμοι ανάμεσα σε τρίτα ή τέταρτα ξαδελφια είναι βιολογικά οι πιο πετυχημένοι, καθώς δίνουν τα περισσότερα παιδιά, αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη στη Δανία.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες, η αιμομιξία θεωρείται ταμπού και αποθαρρύνεται, με το επιχείρημα ότι οι απόγονοι τέτοιων ενώσεων παρουσιάζουν κληρονομικά προβλήματα υγείας. Στην αντίληψη αυτή υπάρχει επιστημονική βάση: Αν και οι δύο γονείς είναι φορείς κάποιας κληρονομικής πάθησης (φορείς υπολειπόμενου γονιδίου), ο απόγονος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει την ασθένεια.