Σήμερα είναι γνωστό ότι η μουσική και συγκεκριμένοι ήχοι, μπορούν να μας θεραπεύσουν, να μας βοηθήσουν ώστε να ισορροπούμε σωματικά και ψυχικά, αλλά και να λειτουργήσουν ως σύνδεσμος με την Ανώτερη Δύναμη. Να λειτουργήσουν δηλαδή κατά ένα θαυματουργό τρόπο…
Το Άγιο Πνεύμα είναι μια απίστευτα γρήγορη δόνηση ενέργειας, που υπάρχει πάντα κι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μπορεί να συντονιστεί μαζί του, ανεβάζοντας τις δονήσεις της ύπαρξής του από τις χαμηλότερες στις υψηλότερες, από τις χονδροειδής στις λεπτότερες και από τις αργές στις πιο γρήγορες. Η ελληνική σκέψη γνωρίζει αυτή τη δημιουργό ιδιότητα του Ήχου και -πολύ πριν από τον Πυθαγόρα που με το ‘’μονόχορδόν’’ του και τη Μουσική των Σφαιρών μετέφρασε σε μαθηματικές αναλογίες τη συμπαντική νομοτέλεια- εξέφρασε αυτή την ιδέα μέσα από τη μυθολογία. Ο Ορφέας, στην αργοναυτική εκστρατεία, χρησιμοποιεί τους ήχους της λύρας του για να κατευθύνει αρμονικά την Αργώ και για να κινεί τους βράχους. Ο Αμφίωνας, γιος της Αντιόπης και του Δία, γνώριζε πώς να εμψυχώνει τους λίθους με τη λύρα του και να τους καθιστά ‘’οικοδομικούς’’. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμενος από τον αδερφό του Ζήθο, οικοδόμησε τα τείχη των Θηβών. Με ανάλογο τρόπο, παίζοντας τη λύρα του, ο Απόλλων οικοδομεί τα τείχη της Τροίας. Ο μουσηγέτης Απόλλων εκφράζει απόλυτα τη δημιουργό ιδιότητα του Ήχου, μια που, εκτός από θεός της μουσικής και της ποίησης, είναι και ο θεός της τάξης και της αρμονίας.
Ωστόσο ο Ήχος δεν είναι μόνο δημιουργικός, αλλά και καταστροφέας. Τα τείχη της Ιεριχούς κατέρρευσαν κάτω από τους ήχους πνευστών μουσικών οργάνων. Στο ινδουιστικό πάνθεον, κατά τη νύχτα του Βράχμα, ο Σίβα χορεύει…διαχέοντας προς όλη την αδρανή ύλη παλμικές δονήσεις ήχου που την ξυπνούν. Έτσι η ύλη αρχίζει και αυτή να δονείται εμφανιζόμενη πέριξ αυτού σαν φωτοστέφανος. Όταν οι καιροί φθάσουν στο απόγειο, πάντοτε χορεύων και προκαλών ανάλογες δονήσεις, ο Σίβα καταστρέφει όλες τις μορφές και όλα τα ονόματα. Απέναντι στο Απολλώνιο πνεύμα της μουσικής που δημιουργεί τάξη, αρμονία αλλά και γονιμότητα (οι παιάνες, τα αγροτικά τραγούδια και οι επωδοί για τη γονιμοποίηση της γης απευθύνονται στον Αειγενέτη Απόλλωνα), αντιπαραβάλλεται το Διονυσιακό πνεύμα του ρυθμικού τυμπάνου, των αυλών που καλούν σε έκ-σταση, σε αποδόμηση της τάξης και της κρατούσας συμμετρίας. Όλα αυτά αποσκοπούν στο βίωμα της υπέρβασης και της εμπειρίας μιας αρχέγονης και πρωταρχικής κατάστασης του εαυτού. Ο Απόλλων, λοιπόν, δομεί τα φαινόμενα και δημιουργεί όλο και περισσότερη τάξη από το χάος, ενώ ο Διόνυσος καταστρέφει τις παγιωμένες δομές και τα περιοριστικά όρια και μας επιστρέφει πίσω στην αρχή.
(σ.σ. παράδειγμα Διονυσιακοῦ ἢ Χαοτικοῦ πνεύματος μὲ αὐλὸ καὶ τύμπανα κ.λ.π. ἀπὸ τό ''μέταλ'' συγκρότημα ''Grave Digger'' στὸ εἰσαγωγικὸ καὶ πρῶτο μετὰ τραγούδια τοῦ μουσικοῦ δίσκου τούς ''Excalibur'')
Πώς μπορούν όμως οι ήχοι να χρησιμοποιηθούν για την αφύπνιση των αρετών ή για πνευματική ανύψωση; Αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως μαγικό και μυστηριακό, δεν είναι παρά η πιο προσιτή και πρακτική μέθοδος εναρμόνισης με τις θεϊκές δονήσεις που ασκούν καθημερινά εκατομμύρια πιστοί. Μιλάμε για τους ψαλμούς, που είτε γίνονται ομαδικά είτε μοναχικά, έχουν θαυμάσια και άμεσα αποτελέσματα στην ψυχοπνευματική μας υπόσταση. Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα των ψαλμών:
1. Οι ψαλμοί επιδρούν στο ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο και βοηθούν στην κυκλοφορία της βιοενέργειας, ξεμπλοκάροντας σωματικές και διανοητικές αγκυλώσεις, φέρνοντας ως αποτέλεσμα, αίσθημα αγαλλίασης και χαράς.
2. Ψάλλοντας, απελευθερώνουμε τις εντάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν την τάση να εκδηλώνονται σωματικά στο στήθος και στο ηλιακό πλέγμα, όπως ο φόβος, η αγωνία, η απόγνωση και ο θυμός.
3. Ορισμένες δονήσεις φωνηέντων, όπως τα Α, ΟΥ, Ο, Ι και το σύμφωνο Μ, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι έχουν θεραπευτικές επιδράσεις σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος, όπως το συκώτι και το πάγκρεας, τα επινεφρίδια και η καρδιά.
4. Ακριβώς όπως η ακρόαση στρατιωτικών εμβατηρίων αφυπνίζει μέσα μας συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και αγωνιστική διάθεση και η ακρόαση ερωτικής μουσικής ξυπνάει ανάλογα συναισθήματα, έτσι και οι ψαλμοί, είτε τους ακούμε είτε τους τραγουδάμε, επειδή απευθύνονται στο Θείο, αφυπνίζουν μέσα στον άνθρωπο τις θεϊκές ιδιότητες και αρετές.
Ο Τζόζεφ Ριέλ, Αμερικανός ινδιανικής καταγωγής, διευθύνει ένα κέντρο στο Γκολντ Χιλ του Κολοράντο που ονομάζεται Πέντε Δονήσεις. Αναπτύσσοντας ένα σύστημα ήχων που για πρώτη φορά του αποκαλύφθηκαν το 1983 σε μια μυστικιστική εμπειρία, συνδυάζει την ενεργειακή ποιότητα ενός χώρου με συγκεκριμένες δονήσεις φωνηέντων. Σ’ αυτήν την ενορατική εμπειρία του δόθηκε, όπως λέει ο ίδιος, η μυστική γνώση της κραδασμικής ποιότητας πέντε φωνηέντων που ενώνουν τον άνθρωπο με το Μεγάλο Πνεύμα. Κάθε φωνήεν εκφράζει μια διαφορετική όψη του Θείου και αφορούν όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από γλωσσική ιδιομορφία. Ο Ριέλ υποστηρίζει ότι η εκφορά των φωνηέντων, με νοητική επικέντρωση στις ιδιότητες του Θείου που εκφράζουν, γειώνει αυτές τις ποιότητες μέσα στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, τα φωνήεντα αυτά είναι:
1. ΑΗ (προφέρεται σαν ΑΑ): Καθαρισμός, εξαγνισμός, προετοιμασία για σύνδεση με το Θείο.
2. ΑΥΕ (Α-Ι Ι-Ε): Σχετικότητα, σύνδεση με το Όλον, κατανόηση της σχέσης του ανθρώπου με τους άλλους και τη σχετική του θέση στη δημιουργία.
3. ΕΕΕ: Νοητική καθαρότητα, κατανόηση αρχών και νόμων, επαφή με τη Θεία Σοφία.
4. ΟΗ (Ο Ο): Αθωότητα, αγνότητα αλλά και περιέργεια που αποτελεί κίνητρο για Γνώση.
5. Ο Ο Ο: Θεϊκή Παρουσία, ανύψωση πνεύματος.
ΠΗΓΗ: από το βιβλίο ‘’Θαύματα: Οι Άγνωστοι Νόμοι του Αοράτου’’, σελ. 157-165, εκδόσεις Αρχέτυπο
Οι μαγικές ιδιότητες της μουσικής
Γνωρίζεις τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν ακούς την αγαπημένη σου μελωδία;
Η μουσική είναι ίσως ο καλύτερος φίλος του κάθε ανθρώπου. Είναι εκεί όποτε τη χρειάζεσαι για να σου δώσει δύναμη και να απομακρύνει από το μυαλό σου όλες τις άσχημες σκέψεις.
Γνωρίζεις όμως τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν ακούς την αγαπημένη σου μελωδία;
Όταν ακούς μουσική ενεργοποιούνται όλες οι περιοχές του εγκεφάλου.
Με τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (FMRI), μια ερευνητική ομάδα εξέτασε ορισμένους ανθρώπους που άκουγαν μουσική. Βρήκαν πως ακούγοντας μουσική, ενεργοποιούνται ακουστικές περιοχές και μεγάλα νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου. Επιπλέον, πιστεύουν πως η μουσική μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθηματικές, κινητικές και δημιουργικές πτυχές του εγκεφάλου.
Η ανατριχίλα που νιώθεις όταν ακούς μουσική, ευθύνεται κυρίως στην έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο καθώς περιμένεις την κορύφωση ενός τραγουδιού.
Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που δίνει την αίσθηση ευφορίας, την οποία εκκρίνει ο εγκέφαλος. Αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εθισμό αλλά και με την διάθεση για δράση όταν υπάρχει κίνητρο. Αυτές οι μελέτες βρήκαν μια βιολογική εξήγηση στο γιατί η μουσική παίζει πάντα τόσο σημαντικό ρόλο σε συναισθηματικά γεγονότα παγκοσμίως από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.
Όταν παίζεις συχνά μουσική μπορείς να αλλάξεις τη δομή του εγκεφάλου σου.
Η πλαστικότητα του εγκεφάλου αναφέρεται στην ικανότητα του να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι αλλαγές που σχετίζονται με τη μάθηση συμβαίνουν κυρίως στους συνδέσμους που υπάρχουν μεταξύ νευρώνων. Όταν μελετήθηκαν η μουσική κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, βρήκαν πως ο όγκος του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερος σε επαγγελματίες μουσικούς, μεσαίος σε αρχάριους και μικρός σε ανθρώπους που δε σχετίζονται με μουσική.
Ο εγκέφαλος αντιδρά στη μουσική όπως όταν καταναλώνεις φαγητό.
Υπεύθηνη γι’ αυτό είναι η ντοπαμίνη, μια ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό είναι συνδεδεμένο με την αίσθηση ευφορίας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τον εθισμό, το σεξ ακόμα και με το φαγητό. Η ντοπαμίνη είναι εκείνη που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να νιώσει τις απολαύσεις τέτοιων δραστηριοτήτων. Μια έρευνα που χρησιμοποίησε μόνο ορχηστρική μουσική, αποδεικνύει πως η αναμονή για μια μουσική «έξαψη» απελευθερώνει τις ίδιες ουσίες στον εγκέφαλο με την αναμονή της γεύσης του φαγητού.
Οι χτύποι της καρδιάς αλλάζουν για να μιμηθούν τη μουσική που ακούς.
Έχει παρατηρηθεί πως η μουσική ρυθμίζει τους παλμούς, την πίεση και την αναπνοή. Το καρδιομυικό σύστημα σημείωσε αυξομειώσεις σε μέγεθος σε μια έρευνα 24 ανθρώπων. Αλλαγές σε ηχητικά μοτίβα παρατηρήθηκε πως επηρεάζουν και μικρότερες μορφές ζωής, όπως ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Η χαρούμενη και η θλιβερή μουσική μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.
Ο εγκέφαλος πάντα συγκρίνει πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσω της όρασης με εκείνες που αποτελούν τις προσδοκίες μας για τον κόσμο συνολικότερα, βάσει γνώσης. Το τελικό αποτέλεσμα στο μυαλό είναι εκείνο που αντιλαμβανόμαστε ως προσωπική πραγματικότητα. Άρα ένα χαρούμενο τραγούδι θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή από τη θετική της πλευρά.
Η μουσική προτείνεται σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον ή έχουν περάσει εγκεφαλικά.
Η μουσικοθεραπεία υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Η μουσική ενεργοποιεί πολλαπλά δίκτυα νευρώνων σε συντονισμένες κινήσεις και οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζεται αυτές τις κινήσεις διαχειρίζεται και τα κέντρα ομιλίας στις ίδιες περιοχές. Καθώς η μουσική επηρεάζει αυτές τις περιοχές, βοηθάει τους ασθενείς να ξεπεράσουν προβλήματα κινησιολογικά καθώς και προβλήματα ομιλίας.
ΠΗΓΗ: https://soulguide.gr/oi-magikes-idiothtes-ths-mousikhs/
Μουσική: Ο Αρχιτέκτονας πίσω απ’την Κοσμική ΔημιουργίαΜέσα απ’τις μυθολογίες, τις θρησκείες και τα διάφορα πνευματικά κινήματα σε κάθε ήπειρο του κόσμου, διαπιστώνουμε πως η μουσική δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο διασκέδασης και έκφρασης, αλλά έναν πολύτιμο παράγοντα στην επίτευξη της πνευματικής ζωής. Από τη μαγική μουσική των σούφι και τα θρησκευτικά spirituals των Αφρο-Αμερικάνων, τις ψαλμωδίες των σαμάνων και τους συνθέτες αυτοκράτορες της αρχαίας Κίνας, βλέπουμε πως η μουσική έχει αποκρυφιστικό, θεοσοφικό, ακόμα και διοικητικό χαρακτήρα. Αποτελεί την ταυτότητα του κάθε πολιτισμού.
«Αν θες να μάθεις τα μυστικά του Σύμπαντος, να σκέφτεσαι υπό τους νόμους της ενέργειας, της συχνότητας και της δόνησης.» Nikola Tesla
Η μουσική είναι ο πιο αρχαίος θεός των ανθρώπων. Αν τη μελετήσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο, θα δούμε ότι φτάνει πέρα απ’τα όρια της θεμελιωμένης γνώσης μας. Δεν είναι απλώς νότες σε ένα πεντάγραμμο, αλλά ένας ιδεατός κόσμος. Είναι μια σταθερά πιο παλιά κι απ’το χρόνο. Είναι η μυστική έμπνευση πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη των επιστημών και των τεχνών.
Φανταστική Λογοτεχνία, Επιστήμη και Μουσική
Στο ‘Σιλμαρίλλιον’ του Τ.Ρ.Ρ.Τόλκιν, ο συγγραφέας περιγράφει τη δημιουργία της Εä, του φανταστικού του Σύμπαντος, μέσα απ’την πρωταρχική μουσική των Άινουρ. Οι Άινουρ είναι οι αρχιτέκτονες της ζωής. Μέσα απ’το τραγούδι τους αρχίζουν να χτίζουν σιγά σιγά τις πρώτες εικόνες του νέου κόσμου. Όταν η μουσική είναι αρμονική, η ζωή ξεδιπλώνεται όμορφη. Όταν πάλι, η ψαλμωδία τους είναι δυσαρμονική ο κόσμος γεμίζει διχόνοια και ασχήμια. Με λίγα λόγια, μας διδάσκει ποιητικά πως όλα αποτελούν γέννημα της μουσικής. Πως η μουσική είναι η θεμελιώδης αρχής της δημιουργίας.
Αν προεκτείνουμε λίγο αυτήν την φαινομενικά απλή αλήθεια του συγγραφέα, θα αντιληφθούμε πως φλερτάρει προκλητικά με τη θεωρία την Υπερχορδών. Αυτή η θεωρία του 1984, στην οποία έχουν συνεισφέρει θεωρητικοί φυσικοί σαν τον Brian Greene και τον Michio Kaku, μας διδάσκει πως οι δομικοί λίθοι της ύλης δεν είναι τα άτομα, αλλά οι Χορδές που μοιάζουν με ίνες ενέργειας. Οι χορδές πάλλονται διαφορετικά κάθε φορά και με τους κατάλληλους συνδυασμούς συνθέτουν μουσική και έπειτα ύλη.
Ο Τόλκιν δεν είναι ο μόνος συγγραφέας του φανταστικού που φανερά επηρεασμένος απ’τους μύθους της ευρωπαικής παράδοσης και της Σκανδιναβικής μυθολογίας, μας παρουσιάζει τη μουσική ως ζωοδόχο ουσία. Η φανταστική λογοτεχνία είναι γεμάτη από κόσμους στους οποίους η μουσική έχει υπερφυσικές ιδιότητες. Όπως στο βιβλίο ‘’Ο Δημιουργός των Κόσμων’’ του Ο Φ.Χ.Φάρμερ, όπου ο ήρωας δημιουργεί πύλες στο χωροχρόνο με τη βοήθεια των ήχων ενός μαγικού κέρατος.
Ήχος
Τι είναι, λοιπόν, ο ήχος; Σύμφωνα με την επιστήμη, ο ήχος δεν υφίσταται σ’ταλήθεια. Όταν τα αισθητήρια όργανα της ακοής μας διεγείρονται από τις διάφορες μεταβολές του αέρα, έχουμε την εντύπωση ότι ‘ακούμε κάτι’. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σώμα του ανθρώπου είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί αντιλαμβάνεται τη ζωή μέσα από πέντε τρόπους. Τις αισθήσεις. Κι η ακοή είναι μία απ’αυτές.
Δομή της αντίληψης
Ακόμα και η επιστήμη μας διδάσκει πως στο θαυμαστό κόσμο της ύλης, το στερεό δεν είναι πέρα από πράγματα που κινούνται και ρέουν και υφίστανται μονάχα διότι τα παρατηρεί η συνείδηση μας. Η συνείδηση μας, λοιπόν, είναι η πρόσβαση και η επιλογή μέσα σε μια μνήμη ιδεών, εννοιών και πληροφοριών που μας επιτρέπει να ‘σταματήσουμε’ τη ζωή και να την αντιληφθούμε. Αν εμβαθύνουμε λίγο ακόμα, η μουσική είναι ο παλμός της συνείδησης αυτής. Η δομή της. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί των παλμών συντελούν στη δημιουργία ενός νου. Θα μπορούσαμε να πούμε, τελικά, πως η μουσική είναι μια άυλη ελευθερία ή αλλιώς ανυπαρξία, μέσα στην οποία χορεύουν τα πάντα και ο μαέστρος είναι ο νους μας. Η νόηση είναι μελωδία.
Μουσικοθεραπεία και μεταφυσικό στην αρχαιότητα
Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν, ότι η μουσική είναι μαγικής προέλευσης και αντιπροσωπεύει ανώτερες δυνάμεις. Στην Κίνα, συνδεόταν συμβολικά με τις δύο βασικές αρχές που διέπουν το Σύμπαν: την αρχή yang, που είναι ισοδύναμη με το αρσενικό στοιχείο και την αρχή yin, που είναι ισοδύναμη με το θηλυκό στοιχείο.
«Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή. Είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη και απογειώνει τη φαντασία. Χαρίζει χαρά, λύπη και ζωή στα πάντα». Πλάτωνας
Οι αποκρυφιστές απ’την άλλη, χρησιμοποιώντας το ρυθμό και την τονικότητα της μουσικής με διάφορες τεχνικές, μπορούσαν νagα μεταβάλλουν τη συνειδητότητα τους ξεκλειδώνοντας την απόκρυφη γνώση. Η μουσική ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας του ιερέα με τα πνεύματα (καλά ή κακά), καθένα από τα οποία είχε το δικό του μουσικό στίγμα. Τέλος, ο Πλάτωνας μας διδάσκει πως οι ουράνιες σφαίρες των πλανητών, τα άστρα και ο μακρόκοσμος γενικότερα, εκπέμπουν τη δική τους μουσική, παράγοντας ήχους και δονήσεις. Την μουσική των Θεών, θα μπορούσαμε να πούμε.
Στην αρχαία Ελλάδα, η μουσική είχε ψυχοσωματικές επιδράσεις ανάλογα με το ήθος της. Οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους ενώνονταν οι νότες συνθέτοντας μελωδίες, μπορούσαν να διεγείρουν το συναίσθημα, τη διάθεση, τη φαντασία κλπ, κατευθύνοντας τις πράξεις του ατόμου. Τα ‘ήθη’ της μουσικής μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη Διάνοια του. Πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροεπιστημονικής κοινότητας, παρατήρησαν πως η μουσική επιδρά στο IQ. Σύμφωνα με το φαινόμενο Mozart, η ακρόαση της σονάτας Κ. 448 για δύο πιάνα, βελτιώνει την ικανότητα των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η σκέψη, η αντίληψη κλπ. Όσο υψηλότερη η συχνότητα των ακουστικών κυμάτων, τόσο πιο πολύπλοκες γίνονται οι διεργασίες του μυαλού. Όσο χαμηλότερη η συχνότητα τους τόσο πιο αδρανής γίνεται ο νους.
Για τον Πυθαγόρα και τους μαθητές του, μαθηματικά και μουσική είναι ένα. Και τα δύο μαζί γίνονται άσκηση με απώτερο σκοπό την υπέρβαση των σωματικών περιορισμών και την κάθαρση της ψυχής, ώστε να καταφέρει τελικά ο άνθρωπος να απελευθερωθεί από τον κύκλο της μετενσάρκωσης και να φτάσει στη θεότητα απ’ την οποία προέρχεται. Σύμφωνα με την κοσμολογία του ίδιου, η αριθμητική, η ιερή γεωμετρία και η αρμονία των ήχων συντελούν στην συμπαντική τάξη. Επιπλέον, ο Ιάμβλιχος έγραψε πως, οι πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τη μουσική για να θεραπεύουν τις ψυχικές νόσους. Ήταν η ‘’μουσική ιατρική’’ ή μουσικοθεραπεία. Ακόμη, υπάρχει και η ‘’ιατρική των άστρων’’, σύμφωνα με την οποία τα μέρη του σύμπαντος αντιστοιχούν ενεργειακά στα μέρη του ανθρώπινου σώματος και της φύσης. Έτσι, ο θεραπευτής μπορεί να εντοπίσει την ‘αστρική ταυτότητα’ της αρρώστιας και να τη θεραπεύσει. Ο Παράκελσος ήταν ένας απ’τους σημαντικότερους όλων των εποχών που αφιέρωσε τη ζωή του στην πρακτική και την καταγραφή της. Βλεπουμε, λοιπόν, πως η κάθε επιστήμη, γυρίζει γύρω απ’τη μουσική.
Η ακουστική αρχαιολογία είναι νέος ενδιαφέρον κλάδος, που ασχολείται με την ακουστική αρχαιολογικών μνημείων. Μετά από έρευνες, ανακαλύφθηκε ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο αντηχητικής. Η γρανίτινη σαρκοφάγος του Βασιλιά στην Μεγάλη πυραμίδα, δονείται στα 110Hz κι είναι ‘κουρδισμένη’ στη νότα F# (φα δίεση). Σε Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρεται ότι αυτή η νότα είναι η αρμονική αντήχηση του πλανήτη μας. Στην ίδια νότα, είναι κουρδισμένα τα Ιερά Φλάουτα των αυτόχθονων ινδιάνων της Αμερικής. Σύμφωνα με τα Chakras η νότα F# απορροφάται από το κέντρο της καρδιάς, συνδέεται με το πράσινο χρώμα και είναι η νότα που απελευθερώνει η ψυχή όταν εγκαταλείπει το σώμα.
Νότες και χρώματα
Τέλος, οι πλανήτες αντιστοιχούν στις 7 νότες. Ήλιος-Μι, Αφροδίτη-Φα, Ερμής-Σολ, Σελήνη-Λα, Κρόνος-Σι, Άρης-Ρε, Δίας-Ντο. Και σύμφωνα με το φαινόμενο της συναισθησίας, οι νότες του ακουστικού μας φάσματος αντιστοιχούν με τη σειρά τους στα χρώματα. Κάθε τι ορατό, λοιπόν, έχει τη δική του ηχητική ταυτότητα και εκπέμπει τις δικές του δονήσεις. Είναι, λοιπόν, μουσική.
Η ζωή πέρα από ασύλληπτο μυστήριο, λοιπόν, αποτελεί ένα βιωματικό ταξίδι ανακάλυψης. Οι πλανήτες, τα άστρα και η φύση απορρέουν απ’τον άνθρωπο και ταυτόχρονα τον δημιουργούν. Τα πάντα είναι ρυθμός. Από το πιο μικρό σωματίδιο ως το πιο μακρινό γαλαξία. Απ’την παλλόμενη καρδιά και τις απλές καθημερινές κινήσεις των ανθρώπων, όπως είναι η αναπνοή και το περπάτημα. Όλα ρέουν στον ωκεανό της μουσικής. Σταματημός δεν υφίσταται. Μόνο μουσική.
από πρώην: https://www.mindhack.gr/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE/