Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΓΟΥΊΛΙΑΜ ΣΑΊΞΠΗΡ – ΑΜΛΕΤ (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ) & HAMLET-1990-FULL MOVIE. Περιγραφή συν αποσπάσματα της Παραδοσιακής αυτής τραγωδίας για τον βασιλευόμενο Μεσαίωνα και με μεταφυσικές προεκτάσεις & Σε μια κλασική ταινία για να τη δείτε κιόλας (με πρωταγωνιστή τον πασίγνωστο ηθοποιό Μελ Γκίμπσον)

 
ΑΜΛΕΤ
Πού με πάς; Μίλησε. Δεν προχωράω άλλο
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Άκου
ΑΜΛΕΤ
Ακούω
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Έρχεται πάλι η ώρα να γυρίσω
Εκεί απ’ όπου ήρθα
Από το μαρτύριο του σκοταδιού
ΑΜΛΕΤ
Ά θλιβερή πνοή
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Μη λυπάσαι. Μόνο άκου
ΑΜΛΕΤ
Λέγε. Σ’ ακούω
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Να μ’ εκδικηθείς
ΑΜΛΕΤ
Τι;
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Είμαι ο πατέρας σου. Τιμωρήθηκα με σκότος και φωτιά
Για έναν άγνωστο χρόνο να σέρνομαι τις νύχτες
Και τις ήμερες, η φωτιά να με καθαρίζει
από το κρίμα ότι έζησα
Ένα εμπόδιο ιερό απαγορεύει
να εξιστορήσω τον τρόμο του αιώνιου
Την αγωνία του χάους. Αν σου πω
Αν έβρισκα την λέξη
Θα έχαινε η ψυχή σου σαν σφαγή
Του αίματος σου ο χείμαρρος θα στεκόταν
Τα μάτια σου από τις κόγχες τους θα χύνονταν
Όπως κυλάν τα άστρα από τις κόγχες του ουρανού
Στα όμορφα στα ήσυχα μαλλιά σου αγριεμένη
θα φτεροκοπούσε η φρίκη, θα τα έκαμνε αγκάθια
Δεν είναι αυτά για σας
που ζείτε ακόμα με το σώμα σας
Δεν είναι για ακοές που έχουν αυτιά από σάρκα
Άκου. Άκου. Άκουσε
Για τ’ όνομα της αγάπης
πού μου είχες
ΑΜΛΕΤ
Θεέ μου
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Να μ’ εκδικηθείς. Γιατί με σκότωσαν
ΑΜΛΕΤ
Σε σκότωσαν
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Με φόνο άδικο. Τον πιο άδικο από τους θανάτους
ΑΜΛΕΤ
Λέγε. Γρήγορα. Για να σκοτώσω γρήγορα κι εγώ
Να έχει ο φόνος μου ορμή, σα να ήταν έρωτας
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Βιάζεσαι. Δεν βούλιαξες ακόμα
μέσα στα αργά νεκρά νερά της λήθης
Άμλετ. Άκουσέ με
Είπαν πως πέθανα από δάγκωμα φιδιού
την ώρα που κοιμόμουν. Εκεί, στον κήπο
Μ’ αυτό το ψέμα έφραξαν τα αυτιά όλης της Δανίας
και το στόμα της. Όμως γυιέ μου εσύ
Πρέπει να ξέρεις. Ότι το φίδι πού δάγκασε τον πατέρα σου
Πήρε μετά, και φόρεσε το στέμμα του
 

Περιγραφή της τραγωδίας (η πλοκή της τραγωδίας και τα κύρια χαρακτηριστικά της)

Η Ιλσινόρ, το κάστρο των Δανών βασιλιάδων, νυχτερινή φύλαξη με τον Οράτιο, τον φίλο του Άμλετ, συναντά το φάντασμα του νεκρού βασιλιά. Ο Οράτιο λέει στον Άμλετ για αυτή τη συνάντηση και αποφασίζει να συναντηθεί προσωπικά με τη σκιά του πατέρα του. Το φάντασμα αφηγείται στον Πρίγκιπα τη φρικτή ιστορία του θανάτου του. Ο θάνατος του βασιλιά αποδεικνύεται ότι είναι μια άθλια δολοφονία από τον αδελφό του Κλαύδιο. Μετά από αυτή τη συνάντηση, εμφανίζεται ένα σημείο καμπής στο μυαλό του Άμλετ. Ό,τι μαθεύτηκε υπερτίθεται στο γεγονός του αναίτια γρήγορου γάμου της χήρας του βασιλιά, μητέρας του Άμλετ και του δολοφόνου αδελφού. Ο Άμλετ έχει εμμονή με την ιδέα της εκδίκησης, αλλά είναι σε αμφιβολία. Πρέπει να φροντίζει ο ίδιος για όλα. Προσποιούμενος τρέλα, ο Άμλετ παρατηρεί τα πάντα. Ο Πολώνιος, σύμβουλος του βασιλιά και πατέρας της αγαπημένης του Άμλετ, προσπαθεί να εξηγήσει στον βασιλιά και τη βασίλισσα τέτοιες αλλαγές στον πρίγκιπα με απορριπτική αγάπη. Πριν απαγόρευσε στην κόρη του Οφηλία να δεχτεί την ερωτοτροπία του Άμλετ. Αυτές οι απαγορεύσεις καταστρέφουν το ειδύλλιο της αγάπης, οδηγώντας περαιτέρω στην κατάθλιψη και την παραφροσύνη του κοριτσιού. Ο βασιλιάς κάνει τις προσπάθειές του να μάθει τις σκέψεις και τα σχέδια του θετού γιου του, βασανίζεται από τις αμφιβολίες και την αμαρτία του. Οι πρώην φοιτητές φίλοι του Άμλετ που προσέλαβε είναι μαζί του αχώριστα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το σοκ από αυτά που έμαθε κάνει τον Άμλετ να σκεφτεί ακόμη περισσότερο το νόημα της ζωής, για κατηγορίες όπως η ελευθερία και η ηθική, για το αιώνιο ζήτημα της αθανασίας της ψυχής, της αδυναμίας της ύπαρξης.
 
Εν τω μεταξύ, ένας θίασος περιπλανώμενων ηθοποιών εμφανίζεται στο Ilsinore και ο Άμλετ τους πείθει να εισαγάγουν αρκετές γραμμές στη θεατρική δράση, εκθέτοντας τον βασιλιά σε αδελφοκτονία. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Κλαύδιος παραδίδεται με σύγχυση, οι αμφιβολίες του Άμλετ για την ενοχή του διαλύονται. Προσπαθεί να μιλήσει στη μητέρα του, να της ρίξει κατηγορίες στο πρόσωπο, αλλά το φάντασμα που εμφανίζεται του απαγορεύει να εκδικηθεί τη μητέρα του. Ένα τραγικό ατύχημα επιδεινώνει την ένταση στους βασιλικούς θαλάμους - ο Άμλετ σκοτώνει τον Πολώνιο, ο οποίος κρύφτηκε πίσω από τις κουρτίνες από περιέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, παρεξηγώντας τον με τον Κλαύδιο. Ο Άμλετ στέλνεται στην Αγγλία για να καλύψει αυτά τα ατυχή ατυχήματα. Μαζί του στέλνονται φίλοι κατάσκοποι. Ο Κλαύδιος τους δίνει μια επιστολή στον βασιλιά της Αγγλίας ζητώντας του να εκτελέσει τον πρίγκιπα. Ο Άμλετ, που κατάφερε να διαβάσει κατά λάθος το γράμμα, κάνει διορθώσεις σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, οι προδότες εκτελούνται και επιστρέφει στη Δανία.

Ο Λαέρτης, ο γιος του Πολώνιου, επιστρέφει επίσης στη Δανία, η τραγική είδηση ​​του θανάτου της αδελφής του Οφηλίας ως αποτέλεσμα της παραφροσύνης της λόγω αγάπης, καθώς και ο φόνος του πατέρα του, τον ωθεί σε συμμαχία με την Κλαούντια για εκδίκηση. . Ο Κλαύδιος προκαλεί μονομαχία με ξίφη ανάμεσα σε δύο νεαρούς, η λεπίδα του Λαέρτη δηλητηριάζεται επίτηδες. Χωρίς να μένει σε αυτό, ο Κλαύδιος δηλητηριάζει και το κρασί, για να μεθύσει τον Άμλετ σε περίπτωση νίκης. Κατά τη διάρκεια της μονομαχίας, ο Άμλετ τραυματίζεται από μια δηλητηριασμένη λεπίδα, αλλά βρίσκει συνεννόηση με τον Λαέρτη. Η μονομαχία συνεχίζεται, κατά την οποία οι αντίπαλοι ανταλλάσσουν ξίφη, τώρα ο Λαέρτης τραυματίζεται από δηλητηριασμένο ξίφος. Η μητέρα του Άμλετ, η βασίλισσα Γερτρούδη, δεν αντέχει την ένταση της μονομαχίας και πίνει δηλητηριασμένο κρασί για τη νίκη του γιου της. Ο Κλαύδιος επίσης σκοτώνεται, μόνο ο Οράτιος, ο μόνος αληθινός φίλος του Άμλετ, παραμένει ζωντανός. Τα στρατεύματα του Νορβηγού πρίγκιπα εισέρχονται στην πρωτεύουσα της Δανίας, ο οποίος καταλαμβάνει τον θρόνο της Δανίας.
 
 
 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΔΩ:
 
Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ: 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ‘’ΜΡ4’’ ΑΠΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ ‘’YOUTUBE TO MP4’’ (ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ) ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΑΒΙΚΟ(!) ΚΑΝΑΛΙ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΧΑΘΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ