‘’…Ο Οικουμενισμός έχει και έναν κοινωνικό σκοπό: Την εξαφάνιση όλων των «διαφορών», των φυσικών διαφοροποιήσων μεταξύ φυλών, λαών, εθνών και ατόμων και τη μετουσίωσή τους σε ομοιόμορφα, άχρωμα, ασύνδετα, ανόργανα, «στρογγυλοποιημένα» άτομα, υπάκουα και υποταγμένα. Την εξαφάνιση – το «τέλος» – της Ιστορίας. Δεδομένου του ότι η Ιστορία είναι το αποτέλεσμα ακριβώς του νόμου της Διαφοροποιήσεως, των αντιθέσεων, των διαφορετικών τάσεων, ροπών, ικανοτήτων και δυνατοτήτων των λαών – εθνών, άνθρωποι χωρίς γνώση της ιστορίας μεταβάλλονται σε ανθρώπους χωρίς σύνδεση με το παρελθόν και το παρόν. Μεταβάλλονται σε «όντα» ευκολόπλαστα και ευκολόχρηστα…’’
– ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟ ΣΑΒΑΝΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Ανδρέας Δενδρινός, Εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα 1995
Για να μπορέστε να πάρετε μια πληρέστερη εικόνα αυτής της έρευνας που θα διαβάστε παρακάτω από μελέτη ενός καθηγητή ψυχολογίας, θα πρέπει πρώτα να εστιάσετε στο παραπάνω επιλεγμένο κείμενο που θυμηθήκαμε από την αρθρογραφία μας πολλά χρόνια πριν, έτσι ώστε να είστε σε θέση να καταλάβετε έπειτα γιατί μια τέτοια ‘’μαζική διαμόρφωση’’, όπως στην περίπτωση του καθεστωτικού αφηγήματος για τον Κορωνοϊό, πείθει κάποιους ανθρώπους και γιατί αποτυγχάνει να πείσει κάποιους άλλους σαν εμάς. Η απάντηση με δυο λόγια είναι ότι εξαρτάται αυτό από ποιους διενεργείται ένα τέτοιο πείραμα και σε ποιους απευθύνεται για να καταλάβουμε έπειτα ποιους τελικά θα πείσει! Διότι, διαφορετική ψυχολογία ολοκληρωτισμού είχε κάποιος ναζιστής για παράδειγμα κάποτε στη Γερμανία και τελείως αντίθετη αλλά πάλι ολοκληρωτική ένας διεθνιστής από την άλλη πλευρά, είτε μιλάμε για κάποιον αριστεριστή ή παγκοσμιοποιητή ιδεολογικά είτε αντιθέτως για κάποιον θρησκόληπτο που έφτανε στο σημείο να λιθοβολεί λόγου χάρη όποιον δεν συμφωνούσε με τη θρησκεία του. Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή έχουμε εθνικιστικό ας πούμε ολοκληρωτισμό, στη δεύτερη αριστερίστικο ή παγκοσμιοποιημένο και στη τρίτη θεοκρατικό σαν τον δικό μας με στοιχεία και από την πρώτη εθνικιστική περίπτωση για όποιον διαβάζει τις διδασκαλίες μας. Συνεπώς, εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε πρόβλημα με τον ολοκληρωτισμό αυτόν καθ’ αυτόν ως πολίτευμα μιας που και η θεοκρατία μας είναι τέτοια, αλλά με τον ολοκληρωτισμό των εχθρών μας που για να μπορέσει να επικρατήσει κοινωνικά, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει εξαφανίσει προηγουμένως τον δικό μας ή κάθε αντίθετη άποψη για να μιλάμε για τέτοιον και όχι για μια φιλελεύθερη ας πούμε κοινωνία όπου ο καθένας αποφασίζει τι να ακολουθήσει στα θρησκευτικά και όχι μόνο, χωρίς να ενοχλεί δηλαδή τον διπλανό του σε περίπτωση που διαφωνεί εκείνος με τα δικά του πιστεύω.
Στην περίπτωση του Κορωνοϊού για παράδειγμα και του καθεστωτικού αφηγήματος που διαδόθηκε παγκοσμίως, παρατηρήσαμε ότι άτομα δίχως πίστη σε θεό και τα οποία βασίζουν όλες τις υπαρξιακές τους ελπίδες παρά μόνο στην επιστήμη, ήταν και αυτά που εμπιστεύτηκαν τυφλά το οτιδήποτε άκουγαν στις τηλεοράσεις για το τι να κάνουν από άτομα όμως που βρίσκονταν στο ίδιο ιδεολογικό πεδίο με εκείνους, γιατί αν έπεφταν σε παπάδες λόγου χάρη, τότε θα άλλαζαν κανάλι ακόμη και αν υποθέταμε ότι θα τους παρουσίαζαν την πιο σωτήρια λύση που θα υπήρχε! Γιατί τώρα θα άλλαζαν τηλεοπτικό κανάλι χωρίς καν να μπουν στον κόπο να τους ακούσουν και γιατί δεν θα τους πίστευαν αν τους αποδείκνυαν εκείνοι ή όποιος άλλος ότι δεν πρόκειται να προστατευτούν τελικά από τον Κορωνοϊό όσα εμβόλια και αν έκαναν από αυτά που κυκλοφορούν σήμερα, παρόλο που πιθανόν να βίωσαν στο πετσί τους που λένε μέχρι και θάνατο εμβολιασμένου συγγενή τους, αυτό θα το καταλάβετε από το δημοσίευμα που θα ακολουθήσει. Γιατί όμως ένα τέτοιο πείραμα ‘’μαζικής διαμόρφωσης’’ απέτυχε σε άτομα σαν εμάς χωρίς να μας πείσει το αφήγημά του, την απάντηση ήδη την έδωσε το παραπάνω κείμενο που διαβάσατε για τον Οικουμενισμό ή την Παγκοσμιοποίηση με άλλα λόγια από εκείνο το βιβλίο. Γιατί απλούστατα, ουδέποτε ανήκαμε σε ένα τέτοιο σύστημα ενεργητικά ή παθητικά ώστε να δείξουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε ό,τι μας έλεγαν οι προπαγανδιστές του, για τον ίδιο λόγο που και εκείνοι δεν πιστεύουν ή διαφωνούν με όσα λέμε εμείς στα άρθρα μας. Δεν αποτελούμε με άλλα λόγια άτομα με παγκοσμιοποιημένες ή διεθνιστικές αντιλήψεις ώστε να ανήκουμε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που υπογραμμίσαμε σε εκείνο το κείμενο που καταδείξαμε πρωτύτερα και στο δημοσίευμα που θα ακολουθήσει.
Κατά συνέπεια, πολύ ευκολότερα υποτάχτηκε έτσι ένας άθεος υπό το φόβο του θανάτου από τον Κορωνοϊό που του εμφύσησε μέσα στο κεφάλι του το συγκεκριμένο πείραμα, μιας που δεν πιστεύει σε μετά θάνατον ζωή σαν αθεϊστής που είναι για να τρομάξει λιγότερο ή σχεδόν καθόλου ώστε να μην υποταχτεί με τη θέλησή του μάλιστα, παρά ένας θρησκευόμενος σαν εμάς που δεν εστιάζει στα υπαρξιακά παρά μόνο την επίγεια ζωή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο άλλο άκρο της αδιαφορίας για τα επίγεια λες και είμαστε αυτοκτονικοί ή έχουμε τάσεις αυτοκτονίας, για αυτό και υποστηρίξαμε την πρώτη καραντίνα για τον Κορωνοϊό (και κάθε άλλο μέσο προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά) μέχρι να μάθουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αυτός και μέχρι να έρθουν τα πρώτα εμβόλια για να δούμε τι συμβαίνει και με αυτά, κατόπιν προσωπικής μας έρευνας όμως, ό,τι και να μας λέγανε από τις τηλεοράσεις. Άρα και πάλι δικαιώθηκαν τα γραφόμενα της αρθρογραφίας μας όταν έλεγαν ότι δεν πιστεύουμε σε καμιά ‘’πλύση εγκεφάλου’’, ‘’μαζική διαμόρφωση’’, ‘’μαζική ψύχωση’’, ‘’έλεγχο του νου’’ ή ‘’χακάρισμα’’ ανθρώπων κ.λ.π. ως την αιτία δημιουργίας συγκεκριμένων αντιλήψεων σε κάποιον άνθρωπο αν ο ίδιος προηγουμένως δεν έχει τη φυλετική καταρχάς προδιάθεση γονιδιακά για να πειστεί από ένα τέτοιο αφήγημα, γιατί τότε και εμείς θα έπρεπε να είχαμε πέσει θύματα της ίδιας ‘’μαζικής διαμόρφωσης’’ (και να την προπαγανδίζαμε συνεπακόλουθα στα άρθρα μας συν όλη την υπόλοιπη παγκοσμιοποιητική προπαγάνδα περί ανθρώπινης ισότητας κ.ο.κ.) που επιχειρήθηκε από τους παγκοσμιοποιητές με πρόσχημα τον Κορωνοϊό ώστε αδιαμαρτύρητα να τους παραδοθεί ο έλεγχος μέχρι και του ίδιου του σώματος του κάθε ανθρώπου.
Συνοψίζοντας οπότε την όλη κατάσταση με μια μόνο φράση κλείνοντας, θα λέγαμε ότι ένα τέτοιο πείραμα πείθει τυφλά (ή άνευ σκέψεως) και φανατικά παρά μόνο όσους έχουν τις ίδιες ιδεολογικές αντιλήψεις με αυτούς που το δημιούργησαν (σ.σ. παγκοσμιοποιητικές ή διεθνιστικές στη συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζουμε), όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Χίτλερ για παράδειγμα που κατάφερε να πείσει με το δικό του αφήγημα τη συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού κόσμου εκείνη την εποχή (σ.σ. ας μην ξεχνάμε ότι με ψήφους ανέλαβε την εξουσία και όχι δικτατορικά για να μην μπορούμε να το ισχυριστούμε αυτό), ακριβώς επειδή είχε εκείνος ο κόσμος προηγουμένως τις ίδιες ή παρόμοιες αντιλήψεις και έτσι αν δεν εμφανίζονταν ποτέ ο Χίτλερ θα έπρεπε οι ίδιοι να ψάξουν να βρουν κάποιον τέτοιο άνθρωπο για να τους κυβερνήσει! Για αυτό και εμείς από τη πλευρά μας τώρα δεν χολοσκάμε για το ποσοστό των αναγνωστών μας ή για το αν θα τους πείσουμε με τα γραπτά μας για να μας ακολουθήσουν, διότι και για τον ίδιο λόγο όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα η κοινωνία μας, πάλι δεν θα μας ακολουθούσαν ακόμη και αν προπαγάνδιζαν οι τηλεοράσεις όλη μέρα τα πιστεύω μας, αφού αυτός που πραγματικά θα ενδιαφέρονταν να υιοθετήσει τις αντιλήψεις μας αν είχε μέσα του αυτό το κάτι που λένε για τον ωθήσει σε μια τέτοια έρευνά τους, ήδη θα έμπαινε στον κόπο να τις βρει ψάχνοντας από μόνος του όπως έκανε άλλωστε και ο ίδιος ο γραφών δίχως να έχει φοιτήσει ποτέ σε κάποιο υποτιθέμενο σατανικό σχολείο ή να έχει ζήσει σε μια Μεσαιωνική κοινωνία, για να τις γνωρίσει δηλαδή χωρίς να ψάξει να τις βρει! Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…
Η ψυχολογία του ολοκληρωτισμού
News Editors
Ο καθηγητής Mattias Desmet, ένας Βέλγος ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στη στατιστική, κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση προς το τέλος του 2021, όταν παρουσίασε την έννοια της “μαζικής διαμόρφωσης” ως εξήγηση για την παράλογη και παράλογη συμπεριφορά που παρατηρούσαμε όσον αφορά την πανδημία COVID και τα αντίμετρα που αυτή συνεπάγεται.
(Άρθρο του Dr. Joseph Mercola αναδημοσιευμένο από το Articles.Mercola.com)
Προειδοποίησε επίσης ότι η μαζική διαμόρφωση οδηγεί στον ολοκληρωτισμό, ο οποίος είναι το θέμα του νέου του βιβλίου, “Η ψυχολογία του ολοκληρωτισμού” (The psychology of totalitarianism). Το έργο του Ντεσμέτ διαδόθηκε περαιτέρω από τον Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, την εμφάνιση του οποίου στο podcast του Τζο Ρόγκαν παρακολούθησαν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι.
Καθώς όμως ο όρος αναζήτησης “μαζική διαμόρφωση” σημείωσε εκρηκτική αύξηση της δημοτικότητας, η Google απάντησε με χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει τον Desmet και να εμφανίσει στους ανθρώπους στα αποτελέσματα αναζήτησης πληροφορίες που θα τους έκαναν να προεξοφλήσουν τη σημασία αυτής της εργασίας. Γιατί; Επειδή η Google βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας συμμορίας και της κίνησης προς τον ολοκληρωτισμό.
Η κατανόηση της ψυχολογίας των καιρών είναι ζωτικής σημασίας
Όσοι αρνούνται να μάθουν από την ιστορία είναι υποχρεωμένοι να την επαναλάβουν, λένε, και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, διότι, όπως εξηγεί ο Desmet, αν δεν καταλάβουμε πώς συμβαίνει η μαζική διαμόρφωση και πού οδηγεί, δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε. Πώς κατέληξε ο Desmet στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία μαζικής διαμόρφωσης; Εξηγεί:
“Στην αρχή της κρίσης του Corona, τον Φεβρουάριο του 2020, άρχισα να μελετώ τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού, τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω μόλυνσης, τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κρούσματος κ.ο.κ., και αμέσως, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση – και μαζί μου αρκετοί παγκοσμίου φήμης στατιστικολόγοι, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Ιωαννίδης από το Στάνφορντ – ότι τα στατιστικά στοιχεία και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνταν υπερεκτιμούσαν δραματικά τον κίνδυνο του ιού.
Αμέσως, έγραψα ένα άρθρο γνώμης προσπαθώντας να επιστήσω την προσοχή του κόσμου σε ορισμένα από τα λάθη. Αλλά, παρατήρησα αμέσως ότι οι άνθρωποι απλώς δεν ήθελαν να μάθουν. Ήταν σαν να μην έβλεπαν ακόμη και τα πιο κραυγαλέα λάθη στο επίπεδο των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν. Οι άνθρωποι απλώς δεν ήταν ικανοί να το δουν”.
Αυτή η πρώιμη εμπειρία τον έκανε να αποφασίσει να επικεντρωθεί στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που παίζουν στην κοινωνία, και πείστηκε ότι αυτό που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλίμακας διαδικασίας μαζικής διαμόρφωσης, επειδή το πιο εξέχον χαρακτηριστικό αυτής της ψυχολογικής τάσης είναι ότι κάνει τους ανθρώπους ριζικά τυφλούς σε ό,τι έρχεται σε αντίθεση με την αφήγηση στην οποία πιστεύουν.
Ουσιαστικά καθίστανται ανίκανοι να αποστασιοποιηθούν από τις πεποιθήσεις τους και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προσλάβουν ή να αξιολογήσουν νέα δεδομένα. Ο Desmet συνεχίζει:
“Ένα άλλο πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η διαδικασία μαζικής διαμόρφωσης κάνει τους ανθρώπους πρόθυμους να θυσιάσουν ριζικά όλα όσα είναι σημαντικά για αυτούς – ακόμη και την υγεία τους, τον πλούτο τους, την υγεία των παιδιών τους, το μέλλον των παιδιών τους.
Όταν κάποιος βρίσκεται στη μέγγενη μιας διαδικασίας μαζικής διαμόρφωσης, γίνεται ριζικά πρόθυμος να θυσιάσει όλα τα ατομικά του συμφέροντα. Ένα τρίτο χαρακτηριστικό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη μέγγενη μιας διαδικασίας μαζικής διαμόρφωσης, συνήθως δείχνουν μια τάση σκληρότητας απέναντι σε ανθρώπους που δεν αγοράζουν την αφήγηση ή δεν συμφωνούν με την αφήγηση. Συνήθως το κάνουν σαν να πρόκειται για ηθικό καθήκον.
Στο τέλος, έχουν συνήθως την τάση, πρώτα, να στιγματίζουν και, στη συνέχεια, να εξαλείφουν, να καταστρέφουν, τους ανθρώπους που δεν συμβαδίζουν με τη μάζα.
Και γι’ αυτό είναι τόσο εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που δρουν, διότι αν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που δρουν, μπορούμε να αποφύγουμε τον μαζικό σχηματισμό να γίνει τόσο βαθύς ώστε οι άνθρωποι να φτάσουν σε αυτό το κρίσιμο σημείο στο οποίο είναι πραγματικά φανατικά πεπεισμένοι ότι πρέπει να καταστρέψουν όλους όσους δεν συμφωνούν μαζί τους.
Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσετε τον μηχανισμό. Αν τον καταλάβετε, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το πλήθος, η μάζα, θα αυτοκαταστραφεί πρώτα, ή θα εξαντληθεί, πριν αρχίσει να καταστρέφει τους ανθρώπους που δεν συμπορεύονται με τη μάζα.
Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας, και αυτό περιγράφει το βιβλίο μου. Περιγράφει πώς αναδύεται μια μάζα, ένα πλήθος, σε μια κοινωνία, κάτω από ποιες συνθήκες αναδύεται, ποιοι είναι οι μηχανισμοί της διαδικασίας σχηματισμού της μάζας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα το αναφέρω αυτό από την αρχή.
Συνήθως, είναι αδύνατο να αφυπνίσεις τις μάζες. Από τη στιγμή που αναδύεται μια διαδικασία μαζικού σχηματισμού σε μια κοινωνία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξυπνήσεις τις μάζες. Αλλά, [το να τις αφυπνίσεις είναι] σημαντικό, [γιατί] μπορείς να αποφύγεις οι μάζες και οι ηγέτες τους να γίνουν τόσο φανατικά πεπεισμένοι για την αφήγησή τους, ώστε να αρχίσουν να καταστρέφουν τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί τους”.
Πράγματι, για όσους από εμάς δεν έπεσαν στη γοητεία της παράλογης αφήγησης του COVID, η σκληρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία, τα μέσα ενημέρωσης και ο κόσμος γενικότερα προσπάθησαν να επιβάλουν τη συμμόρφωση ήταν σοκαριστικά αποτρόπαια. Πολλοί δέχθηκαν σωματική επίθεση και κάποιοι ακόμη και δολοφονήθηκαν, απλώς και μόνο επειδή δεν φορούσαν μάσκα προσώπου, η οποία γνωρίζαμε ότι ήταν μια άχρηστη στρατηγική πρόληψης.
Ιστορικό πλαίσιο για τη μαζική ύπνωση
Είναι ευκολότερο να καταλάβετε τι είναι η μαζική διαμόρφωση αν την θεωρήσετε ως μαζική ύπνωση, επειδή δεν είναι απλώς παρόμοιες, είναι πανομοιότυπες, λέει ο Desmet. Η μαζική διαμόρφωση είναι ένα είδος ύπνωσης που εμφανίζεται όταν πληρούνται συγκεκριμένες συνθήκες. Και, το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι συνθήκες και η υπνωτική έκσταση που αναδύεται προηγούνται σχεδόν πάντα της ανόδου των ολοκληρωτικών συστημάτων.Ενώ ο ολοκληρωτισμός και η κλασική δικτατορία μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά, υπάρχουν σαφείς διαφορές σε ψυχολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Desmet, μια κλασική δικτατορία, σε ψυχολογικό επίπεδο, είναι πολύ πρωτόγονη. Πρόκειται για μια κοινωνία που φοβάται μια μικρή ομάδα, ένα δικτατορικό καθεστώς, λόγω της επιθετικής δυναμικής του.
Ο ολοκληρωτισμός, από την άλλη πλευρά, προκύπτει από έναν πολύ διαφορετικό ψυχολογικό μηχανισμό. Είναι ενδιαφέρον ότι το ολοκληρωτικό κράτος δεν υπήρχε στην πραγματικότητα πριν από τον 20ό αιώνα. Είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο και βασίζεται στη μαζική διαμόρφωση ή τη μαζική ύπνωση.
Οι προϋποθέσεις για αυτό το μαζικό υπνωτικό κράτος (που αναφέρονται παρακάτω) εκπληρώθηκαν για πρώτη φορά λίγο πριν από την εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας, οπότε αυτό είναι το ιστορικό μας πλαίσιο. Οι συνθήκες αυτές εκπληρώθηκαν και πάλι λίγο πριν από την κρίση του COVID. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα διαφορετικό είδος ολοκληρωτισμού, σε μεγάλο βαθμό λόγω της τεχνολογικής προόδου που δημιούργησε εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία για την υποσυνείδητη επιρροή του κοινού.
Έχουμε πλέον πολύ εξελιγμένα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να υπνωτίσουμε πολύ μεγαλύτερες μάζες ανθρώπων απ’ ό,τι μπορούσαν σε παλαιότερες εποχές. Αλλά ενώ ο σημερινός μας ολοκληρωτισμός είναι παγκόσμιος και όχι περιφερειακός, και ο πόλεμος της πληροφορίας πιο εξελιγμένος από οτιδήποτε θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν οι Σοβιετικοί ή οι Ναζί, η βασική ψυχολογική δυναμική εξακολουθεί να είναι πανομοιότυπη.
Κατανόηση της ύπνωσης
Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι ψυχολογικές δυναμικές; Η “μαζική διαμόρφωση” είναι ένας κλινικός όρος που στην αργκό των απλών ανθρώπων θα μπορούσε απλά να μεταφραστεί ως ένα είδος μαζικής ύπνωσης, η οποία μπορεί να συμβεί όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Όταν υπνωτίζεστε, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο υπνωτιστής είναι να αποσπάσει ή να αποσύρει την προσοχή σας από την πραγματικότητα ή το περιβάλλον γύρω σας. Στη συνέχεια, μέσω της υπνωτιστικής του υποβολής – συνήθως μια πολύ απλή αφήγηση ή πρόταση που διατυπώνεται φωναχτά – ο υπνωτιστής θα εστιάσει την πλήρη προσοχή σας σε ένα μόνο σημείο, για παράδειγμα σε ένα κινούμενο εκκρεμές ή μόνο στη φωνή του.
Από την οπτική γωνία του υπνωτισμένου ατόμου, θα φαίνεται σαν να έχει εξαφανιστεί η πραγματικότητα. Ένα ακραίο παράδειγμα είναι η χρήση της ύπνωσης για να κάνει τους ανθρώπους αναίσθητους στον πόνο κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Σε αυτή την περίπτωση, η νοητική εστίαση του ασθενούς είναι τόσο στενή και έντονη, που δεν αντιλαμβάνεται ότι το σώμα του κόβεται.
Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι τραυματίζονται από τα μέτρα COVID, επειδή η εστίαση είναι στο COVID και όλα τα άλλα έχουν εξαφανιστεί, από ψυχολογική άποψη.
Οι άνθρωποι μπορούν να σκοτωθούν επειδή δεν φορούν μάσκα και οι υπνωτισμένοι δεν θα σηκώσουν ούτε ένα φρύδι. Παιδιά μπορούν να πεθάνουν από την πείνα και φίλοι μπορούν να αυτοκτονήσουν από οικονομική απόγνωση – τίποτα από αυτά δεν θα έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στους υπνωτισμένους, επειδή γι’ αυτούς η δυσχερής θέση των άλλων δεν καταγράφεται. Ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της ψυχολογικής τύφλωσης της πραγματικότητας είναι το πώς οι θάνατοι και οι τραυματισμοί με COVID ενέσεις απλά δεν αναγνωρίζονται και δεν θεωρούνται καν αιτιώδεις.
Οι άνθρωποι θα κάνουν το εμβόλιο, θα υποστούν μαζικούς τραυματισμούς και θα πουν: “Ευτυχώς που έκανα το εμβόλιο, αλλιώς θα ήταν πολύ χειρότερα”. Δεν μπορούν να διανοηθούν την πιθανότητα ότι τραυματίστηκαν από το εμβόλιο. Έχω δει ακόμη και ανθρώπους να εκφράζουν ευγνωμοσύνη για το εμβόλιο, όταν κάποιος που υποτίθεται ότι αγαπούσαν πέθανε μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από τότε που το έκαναν! Είναι απλά απίστευτο. Η ψυχολογική δυναμική της ύπνωσης εξηγεί αυτή την παράλογη και κατά τα άλλα ακατανόητη συμπεριφορά, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά σουρεαλιστική.
“Ακόμα κι αν γνωρίζω τους μηχανισμούς που δρουν, εξακολουθώ να μένω άναυδος κάθε φορά που συμβαίνει”, λέει ο Desmet. “Σχεδόν δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω. Γνωρίζω κάποια της οποίας ο σύζυγος πέθανε λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο, κατά τη διάρκεια του ύπνου του, από καρδιακή προσβολή.Και σκέφτηκα: ‘Τώρα θα ανοίξει τα μάτια της και θα ξυπνήσει’. Καθόλου. Απλώς συνέχισε με τον ίδιο φανατικό τρόπο – ακόμα πιο φανατικό – να μιλάει για το πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε επειδή έχουμε αυτό το εμβόλιο. Απίστευτο, ναι”.
Οι ψυχολογικές ρίζες του μαζικού σχηματισμού
Όπως αναφέρθηκε, η μαζική διαμόρφωση ή η μαζική ύπνωση μπορεί να συμβεί όταν ορισμένες ψυχολογικές συνθήκες είναι παρούσες σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Οι τέσσερις κεντρικές συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν προκειμένου να προκύψει μαζικός σχηματισμός είναι οι εξής: Η εκτεταμένη μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικών δεσμών, η οποία οδηγεί σε:
Βίωση της ζωής ως ανούσιας, άσκοπης και παράλογης, ή/και αντιμετώπιση επίμονων συνθηκών που δεν έχουν λογικό νόημα, γεγονός που οδηγεί σε:
Σε εκτεταμένο ελεύθερο άγχος και δυσαρέσκεια (άγχος/ δυσαρέσκεια που δεν έχει εμφανή ή διακριτή αιτία), το οποίο οδηγεί σε:
Διάχυτη ελεύθερα αιωρούμενη απογοήτευση και επιθετικότητα (απογοήτευση και επιθετικότητα χωρίς διακριτή αιτία), η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε εκτός ελέγχου
Πώς αναδύεται η μαζική διαμόρφωση σε μια κοινωνία
Μόλις ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αισθανθεί άγχος και εκτός ελέγχου, η κοινωνία αυτή καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη στη μαζική ύπνωση. Ο Ντέσμετ εξηγεί:
“Η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη νοήματος, το ελεύθερα αιωρούμενο άγχος, η απογοήτευση και η επιθετικότητα είναι άκρως αποτρεπτικά, διότι αν οι άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι, χωρίς να γνωρίζουν για ποιο λόγο αισθάνονται ανήσυχοι, συνήθως αισθάνονται εκτός ελέγχου. Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το άγχος τους.
Και, αν υπό αυτές τις συνθήκες διανέμεται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης μια αφήγηση, η οποία υποδεικνύει ένα αντικείμενο άγχους και ταυτόχρονα παρέχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του αντικειμένου άγχους, τότε όλο αυτό το ελεύθερα αιωρούμενο άγχος μπορεί να συνδεθεί με το αντικείμενο άγχους.
Και, μπορεί να υπάρχει τεράστια προθυμία συμμετοχής σε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του αντικειμένου του άγχους, ανεξάρτητα από το πόσο παράλογη είναι η στρατηγική. Έτσι, ακόμη και αν είναι σαφές από την αρχή – για όποιον θέλει να το δει – ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση του αντικειμένου του άγχους μπορεί να απαιτήσει πολύ περισσότερα θύματα από το ίδιο το αντικείμενο του άγχους … ακόμη και τότε, μπορεί να υπάρχει αυτή η τεράστια προθυμία συμμετοχής σε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του αντικειμένου του άγχους.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα κάθε σημαντικού μηχανισμού μαζικής διαμόρφωσης. Είτε πρόκειται για τις Σταυροφορίες, είτε για το κυνήγι μαγισσών, είτε για τη Γαλλική Επανάσταση, είτε για την αρχή της Σοβιετικής Ένωσης ή της ναζιστικής Γερμανίας, βλέπουμε τον ίδιο μηχανισμό, ξανά και ξανά.
Υπάρχει πολύ άγχος που αιωρείται ελεύθερα. Κάποιος παρέχει μια αφήγηση που υποδεικνύει ένα αντικείμενο άγχους και μια στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Και στη συνέχεια όλο το άγχος συνδέεται με το [προτεινόμενο] αντικείμενο του άγχους.
Οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του αντικειμένου του άγχους που αποδίδει ένα πρώτο σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα, και από εκεί και πέρα οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να ελέγξουν το άγχος τους. Συνδέεται με ένα αντικείμενο και έχουν μια στρατηγική για την αντιμετώπισή του”.
Ο προβληματικός κοινωνικός δεσμός της μαζικής διαμόρφωσης
Μόλις οι άνθρωποι που παλαιότερα αισθάνονταν μόνοι, ανήσυχοι και εκτός ελέγχου αρχίζουν να συμμετέχουν στη στρατηγική που τους παρουσιάζεται ως λύση στο άγχος τους, αναδύεται ένας ολοκαίνουργιος κοινωνικός δεσμός. Αυτό, λοιπόν, ενισχύει τη μαζική ύπνωση, καθώς πλέον δεν αισθάνονται πλέον απομονωμένοι και μόνοι.
Αυτή η ενίσχυση είναι ένα είδος ψυχικής μέθης και είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν την αφήγηση, όσο παράλογη κι αν είναι. “Θα συνεχίσουν να αγοράζουν την αφήγηση, επειδή δημιουργεί αυτόν τον νέο κοινωνικό δεσμό”, λέει ο Desmet.
Ενώ ο κοινωνικός δεσμός είναι καλό πράγμα, σε αυτή την περίπτωση γίνεται εξαιρετικά καταστροφικός, επειδή η ελεύθερα αιωρούμενη απογοήτευση και η επιθετικότητα εξακολουθούν να υπάρχουν και χρειάζονται διέξοδο. Αυτά τα συναισθήματα πρέπει να κατευθυνθούν σε κάποιον. Το χειρότερο είναι ότι, κάτω από τη γοητεία του μαζικού σχηματισμού, οι άνθρωποι χάνουν τις αναστολές τους και την αίσθηση του μέτρου.
Έτσι, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, οι άνθρωποι θα επιτεθούν και θα ξεσπάσουν με τους πιο παράλογους τρόπους εναντίον οποιουδήποτε δεν πιστεύει στην αφήγηση. Η υποβόσκουσα επιθετικότητα θα στρέφεται πάντα κατά του μέρους του πληθυσμού που δεν έχει υπνωτιστεί.
Μιλώντας με γενικευμένους όρους, συνήθως, μόλις λάβει χώρα μαζική διαμόρφωση, περίπου το 30% του πληθυσμού θα υπνωτιστεί – και αυτό συνήθως περιλαμβάνει τους ηγέτες που εκφωνούν την υπνωτιστική αφήγηση στο κοινό – το 10% παραμένει μη υπνωτισμένο και δεν αγοράζει την αφήγηση, και η πλειοψηφία, το 60%, αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την αφήγηση, αλλά συμφωνεί με αυτήν απλώς και μόνο επειδή δεν θέλει να ξεχωρίσει ή να προκαλέσει προβλήματα.
Ένα άλλο πρόβλημα με τον κοινωνικό δεσμό που προκύπτει είναι ότι ο δεσμός δεν είναι μεταξύ ατόμων, αλλά μάλλον ένας δεσμός μεταξύ του ατόμου και της συλλογικότητας. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα φανατικής αλληλεγγύης προς τη συλλογικότητα, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη προς οποιοδήποτε άτομο. Έτσι, τα άτομα θυσιάζονται ανελέητα για το “γενικότερο καλό” της απρόσωπης συλλογικότητας.
Αυτό εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κορόνα, όλοι μιλούσαν για αλληλεγγύη, αλλά οι άνθρωποι αποδέχονταν ότι αν κάποιος είχε ένα ατύχημα στο δρόμο, δεν επιτρεπόταν πλέον να τον βοηθήσεις, αν δεν είχες στη διάθεσή σου χειρουργική μάσκα και γάντια.
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί, ενώ όλοι μιλούσαν για αλληλεγγύη, οι άνθρωποι δέχονταν ότι αν ο πατέρας ή η μητέρα τους πέθαινε, δεν επιτρεπόταν να τους επισκεφθούν”, λέει ο Desmet.
Στο τέλος, καταλήγεις σε μια ριζοσπαστική, παρανοϊκή ατμόσφαιρα στην οποία οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πια ο ένας τον άλλον και στην οποία οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να καταγγείλουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην κυβέρνηση.
“Αυτό είναι λοιπόν το πρόβλημα με την μαζική διαμόρφωση”, λέει ο Desmet. “Είναι η αλληλεγγύη του ατόμου με τη συλλογικότητα και ποτέ με άλλα άτομα. Αυτό εξηγεί τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επανάστασης στο Ιράν, για παράδειγμα. Μίλησα με μια γυναίκα που έζησε στο Ιράν κατά τη διάρκεια της επανάστασης, η οποία στην πραγματικότητα ήταν η αρχή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος στο Ιράν.
Είδε, με τα ίδια της τα μάτια, πώς μια μητέρα κατήγγειλε τον γιο της στην κυβέρνηση, και πώς κρέμασε το σχοινί γύρω από τον λαιμό του λίγο πριν πεθάνει, και πώς ισχυρίστηκε ότι είναι ηρωίδα επειδή το έκανε αυτό. Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα της μαζικής διαμόρφωσης”.
Χωρίς εξωτερικό εχθρό, τι συμβαίνει;
Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια κατάσταση που είναι πιο περίπλοκη από κάθε άλλη φορά, επειδή ο ολοκληρωτισμός που αναδύεται τώρα δεν έχει εξωτερικούς εχθρούς, με εξαίρεση τους πολίτες που δεν είναι υπνωτισμένοι και δεν πιστεύουν στις ψευδείς αφηγήσεις. Η ναζιστική Γερμανία, για παράδειγμα, καταστράφηκε από εξωτερικούς εχθρούς που ξεσηκώθηκαν εναντίον της.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πλεονέκτημα σε αυτό, διότι τα ολοκληρωτικά κράτη χρειάζονται πάντα έναν εχθρό. Αυτό είναι κάτι που περιέγραψε πολύ καλά ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του “1984”. Για να συνεχίσει να υπάρχει η διαδικασία της μαζικής διαμόρφωσης, πρέπει να υπάρχει ένας εξωτερικός εχθρός στον οποίο το κράτος θα μπορεί να εστιάζει την επιθετικότητα των υπνωτισμένων μαζών.
Η μη βίαιη αντίσταση και η εξωστρέφεια είναι καθοριστικής σημασίας
Αυτό μας φέρνει σε ένα σημείο-κλειδί, και αυτό είναι η ανάγκη για μη βίαιη αντίσταση και ομιλία ενάντια στην αφήγηση. Η βίαιη αντίσταση σας κάνει αυτόματα στόχο για επιθετικότητα, οπότε “η αντίσταση μέσα από ένα ολοκληρωτικό σύστημα πρέπει πάντα να τηρεί τις αρχές της μη βίαιης αντίστασης”, λέει ο Desmet. Αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσετε να μιλάτε με σαφή, λογικό και μη επιθετικό τρόπο. Ο Desmet εξηγεί:
“Η πρώτη και κυριότερη αρχή στην οποία πρέπει να επιμείνει η αντίσταση κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας μαζικής συγκρότησης και αναδυόμενου ολοκληρωτισμού, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν συμπορεύονται με τις μάζες πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο πράγμα.
Καθώς ο ολοκληρωτισμός βασίζεται στη μαζική διαμόρφωση, και η μαζική διαμόρφωση είναι ένα είδος ύπνωσης, η μαζική διαμόρφωση προκαλείται πάντα από τη φωνή του ηγέτη, η οποία κρατά τον πληθυσμό σε μια διαδικασία ύπνωσης. Και όταν συνεχίζουν να μιλούν οι παραφωνικές φωνές, δεν θα μπορέσουν να αφυπνίσουν τις μάζες, αλλά θα διαταράσσουν συνεχώς τη διαδικασία της μαζικής διαμόρφωσης.
Θα παρεμβαίνουν συνεχώς στην ύπνωση. Αν υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να μιλούν, η μαζική διαμόρφωση συνήθως δεν θα γίνει τόσο βαθιά ώστε να υπάρχει προθυμία στον πληθυσμό να καταστρέψει τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν με τη μάζα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας.
Ιστορικά μιλώντας, αν κοιτάξετε τι συνέβη στη Σοβιετική Ένωση και στη ναζιστική Γερμανία, είναι σαφές ότι ήταν ακριβώς τη στιγμή που η αντιπολίτευση σταμάτησε να μιλάει δημόσια, το ολοκληρωτικό σύστημα άρχισε να γίνεται σκληρό.
Το 1930, στη Σοβιετική Ένωση, η αντιπολίτευση σταμάτησε να μιλάει και μέσα σε έξι με οκτώ μήνες, ο Στάλιν ξεκίνησε τις μεγάλες εκκαθαρίσεις του, οι οποίες στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Και στη συνέχεια, το 1935, συνέβη ακριβώς το ίδιο στη ναζιστική Γερμανία.
Η αντιπολίτευση φιμώθηκε ή σταμάτησε να μιλάει. Προτίμησαν να περάσουν στην παρανομία. Νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με μια κλασική δικτατορία, αλλά δεν ήταν έτσι. Είχαν να κάνουν με κάτι εντελώς διαφορετικό. Είχαν να κάνουν με ένα ολοκληρωτικό κράτος.
Και αποφασίζοντας να πάνε στην παρανομία, ήταν μια μοιραία απόφαση για τους ίδιους. Έτσι, και στη ναζιστική Γερμανία, μέσα σε μια περίοδο ενός έτους αφότου η αντιπολίτευση σταμάτησε να μιλάει δημόσια, άρχισε η σκληρότητα και το σύστημα άρχισε να καταστρέφει πρώτα τους αντιπάλους του. Αυτό είναι πάντα το ίδιο.
Στο πρώτο στάδιο, τα ολοκληρωτικά συστήματα ή οι μάζες αρχίζουν να επιτίθενται σε όσους δεν συμφωνούν μαζί τους. Αλλά, μετά από λίγο, αρχίζουν απλώς να επιτίθενται και να καταστρέφουν τους πάντες, τη μία ομάδα μετά την άλλη.
Και, στη Σοβιετική Ένωση, όπου η διαδικασία της μαζικής διαμόρφωσης πήγε πολύ μακριά, πολύ πιο μακριά από ό,τι στη ναζιστική Γερμανία, ο Στάλιν άρχισε να εξαλείφει την αριστοκρατία, τους μικρούς αγρότες, τους μεγάλους αγρότες, τους χρυσοχόους, τους Εβραίους, όλους τους ανθρώπους που σύμφωνα με αυτόν δεν θα γίνονταν ποτέ καλοί κομμουνιστές.
Αλλά μετά από λίγο καιρό, άρχισε απλώς να εξαλείφει τη μία ομάδα μετά την άλλη χωρίς καμία λογική. Απλά όλους. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Χάνα Άρεντ είπε ότι ένα ολοκληρωτικό κράτος είναι πάντα ένα τέρας που καταβροχθίζει τα ίδια του τα παιδιά. Και αυτή η καταστροφική διαδικασία ξεκινά όταν οι άνθρωποι σταματούν να μιλούν.
Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχαν αρκετές χώρες όπου υπήρχε μαζική διαμόρφωση, αλλά όπου ποτέ δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο ολοκληρωτικό κράτος.
Πιθανώς, υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που δεν το βούλωσαν, που συνέχισαν να μιλούν. Αυτό είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε. Όταν εμφανίζεται μαζική διαμόρφωση, οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται ότι δεν έχει νόημα να μιλήσουν, επειδή οι άνθρωποι δεν ξυπνούν. Οι άνθρωποι δεν φαίνονται ευαίσθητοι στα ορθολογικά τους αντεπιχειρήματα.
Όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το να μιλάμε έχει άμεσο αποτέλεσμα. Ίσως όχι ότι αφυπνίζει τις μάζες, αλλά ότι διαταράσσει τη διαδικασία της μαζικής διαμόρφωσης και της ύπνωσης. Και με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπει τις μάζες από το να γίνουν άκρως καταστροφικές απέναντι στους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί τους.
Συμβαίνει και κάτι άλλο. Οι μάζες αρχίζουν να εξαντλούνται. Αρχίζουν να καταστρέφουν τον εαυτό τους πριν αρχίσουν να καταστρέφουν τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί τους. Έτσι, αυτή είναι η στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιείται για την εσωτερική αντίσταση απέναντι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα”.
Αντεπίθεση ενάντια στον Υπανθρωπισμό και την Τεχνοκρατία
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ηγέτες που διακηρύσσουν τις αφηγήσεις είναι επίσης πάντα υπνωτισμένοι. Είναι φανατικοί με αυτή την έννοια. Ωστόσο, ενώ οι σημερινοί παγκόσμιοι ηγέτες είναι φανατικοί με τον τρανσουμανισμό και την τεχνοκρατία, μπορεί να μην πιστεύουν απαραίτητα αυτά που λένε για το COVID.
Τελικά, η τελική πρόκληση δεν είναι τόσο το να δείξουμε στους ανθρώπους ότι ο κοροναϊός δεν ήταν τόσο επικίνδυνος όσο περιμέναμε ή ότι η αφήγηση του COVID είναι λάθος, αλλά μάλλον ότι αυτή η ιδεολογία είναι προβληματική – αυτή η υπερανθρωπιστική και τεχνοκρατική ιδεολογία είναι καταστροφή για την ανθρωπότητα… Να δείξουμε στους ανθρώπους ότι, τελικά, μια υπερανθρωπιστική άποψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο θα επιφέρει ριζική απανθρωποποίηση της κοινωνίας μας. ~ Mattias Desmet
Πολλοί γνωρίζουν ότι λένε ψέματα, αλλά δικαιολογούν αυτά τα ψέματα ως απαραίτητα προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις ιδεολογίες του τρανσουμανισμού και της τεχνοκρατίας. Η γελοία ατζέντα του COVID είναι ένα μέσο για ένα σκοπό. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να αντιδρούμε και να μιλάμε, γιατί μόλις εξαφανιστούν τα αντίλογο επιχειρήματα, αυτοί οι ηγέτες θα γίνουν ακόμα πιο φανατικοί στην ιδεολογική τους αναζήτηση.
“Στο τέλος, η τελική πρόκληση δεν είναι τόσο να δείξουμε στους ανθρώπους ότι ο κοροναϊός δεν ήταν τόσο επικίνδυνος όσο περιμέναμε ή ότι η αφήγηση του COVID είναι λανθασμένη, αλλά μάλλον ότι αυτή η ιδεολογία είναι προβληματική – αυτή η υπερανθρωπιστική και τεχνοκρατική ιδεολογία είναι καταστροφή για την ανθρωπότητα- αυτή η μηχανιστική σκέψη, αυτή η πεποίθηση ότι το σύμπαν και ο άνθρωπος είναι ένα είδος υλικού μηχανιστικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να κατευθύνεται και να χειραγωγείται με έναν μηχανιστικό τεχνοκρατικό υπερανθρωπιστικό τρόπο.
Αυτή είναι η απόλυτη πρόκληση: να δείξουμε στους ανθρώπους ότι, τελικά, μια υπερανθρωπιστική άποψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο θα συνεπάγεται τη ριζική αποανθρωποποίηση της κοινωνίας μας. Έτσι, νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Να δείξουμε στους ανθρώπους: “Κοιτάξτε, ξεχάστε για μια στιγμή την αφήγηση της Corona.
Αυτό στο οποίο οδεύουμε, αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, είναι μια ριζικά, τεχνολογικά ελεγχόμενη υπερανθρωπιστική κοινωνία, η οποία δεν θα αφήνει κανένα απολύτως χώρο για τη ζωή ενός ανθρώπινου όντος”.
Θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί
Όπως και εγώ, ο Desmet είναι πεπεισμένος ότι οδεύουμε ταχύτατα προς τον παγκόσμιο ολοκληρωτισμό και ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα προτού βελτιωθούν. Γιατί; Επειδή βρισκόμαστε μόνο στα αρχικά στάδια της διαδικασίας του ολοκληρωτισμού. Στον ορίζοντα, η ψηφιακή ταυτότητα εξακολουθεί να δεσπόζει, και μαζί της έρχεται ένα απύθμενα ισχυρό πλέγμα ελέγχου ικανό να λυγίσει σχεδόν οποιονδήποτε.
Η αχτίδα ελπίδας είναι η εξής: Όλοι όσοι έχουν μελετήσει τη μαζική διαμόρφωση και τον ολοκληρωτισμό έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο είναι εγγενώς αυτοκαταστροφικές. Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και, όσο περισσότερα μέσα έχει στη διάθεσή του για να ελέγχει τον πληθυσμό, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αυτοκαταστραφεί, γιατί ο ολοκληρωτισμός καταστρέφει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τελικά, ο “ολοκληρωτισμός” αναφέρεται στη φιλοδοξία του συστήματος. Θέλει να εξαλείψει τη δυνατότητα της ατομικής επιλογής, και με τον τρόπο αυτό καταστρέφει τον πυρήνα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, “επειδή η ψυχολογική ενέργεια σε ένα ανθρώπινο ον αναδύεται κάθε στιγμή που ένα ανθρώπινο ον μπορεί να κάνει μια επιλογή που είναι πραγματικά δική του επιλογή”, λέει ο Desmet. Όσο πιο γρήγορα ένα σύστημα καταστρέφει το άτομο, τόσο πιο γρήγορα το σύστημα καταρρέει.
Και πάλι, το μόνο όπλο ενάντια στη βίαιη καταστροφή της ανθρωπότητας είναι να απωθήσουμε, να μιλήσουμε, να αντισταθούμε χωρίς βία. Μπορεί να μην σταματήσει τον ολοκληρωτισμό στην πορεία του, αλλά μπορεί να κρατήσει τις πιο αποτρόπαιες φρικαλεότητες σε απόσταση. Θα προσφέρει επίσης έναν μικρό χώρο όπου οι αντιστεκόμενοι μπορούν να προσπαθήσουν να επιβιώσουν μαζί και να ευδοκιμήσουν μέσα στο ολοκληρωτικό τοπίο.
“Στη συνέχεια, αν θέλουμε να πετύχουμε, θα πρέπει να σκεφτούμε παράλληλες δομές που μπορούν να μας επιτρέψουν να είμαστε λίγο αυτάρκεις. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν χρειαζόμαστε το σύστημα πάρα πολύ πια. Αλλά, ακόμη και αυτές οι παράλληλες δομές θα καταστραφούν σε μια στιγμή, αν ο λαός δεν συνεχίσει να μιλάει. Έτσι, αυτό είναι το κρίσιμο.
Προσπαθώ να το θέσω αυτό υπόψη όλων. Μπορούμε να χτίσουμε παράλληλες δομές όσο θέλουμε, αλλά αν το σύστημα γίνει πολύ καταστροφικό και αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το πλήρες επιθετικό δυναμικό του, τότε οι παράλληλες δομές θα καταστραφούν. Όμως, το σύστημα δεν θα φτάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο βάθους της ύπνωσης αν υπάρχουν παραφωνίες που συνεχίζουν να μιλούν. Έτσι, είμαι πολύ αφοσιωμένος ο ίδιος στο να συνεχίσω να μιλάω”.
Αν και είναι αδύνατο να κάνει κανείς ακριβείς προβλέψεις, το ένστικτο του Desmet είναι ότι θα χρειαστούν πιθανότατα τουλάχιστον επτά ή οκτώ χρόνια προτού το ολοκληρωτικό σύστημα που αναδύεται αυτή τη στιγμή καεί και αυτοκαταστραφεί. Μπορεί να είναι περισσότερο, μπορεί και λιγότερο. Η κοινωνία είναι ένα πολύπλοκο δυναμικό σύστημα, και ακόμη και τα απλά πολύπλοκα δυναμικά συστήματα δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα. Αυτό είναι γνωστό ως η ντετερμινιστική απρόβλεπτη φύση των πολύπλοκων δυναμικών οικοσυστημάτων.
Περισσότερες πληροφορίες
Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει, το κλειδί θα είναι να επιβιώσουμε από όλα αυτά και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε το μακελειό. Μια βασική πρόκληση σε ατομικό επίπεδο θα είναι να διατηρήσουμε τις στοιχειώδεις αρχές της ανθρωπιάς. Στη συνέντευξη, ο Desmet συζητά για το βιβλίο του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, “Το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ”, το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρείς την ανθρωπιά σου εν μέσω μιας απάνθρωπης κατάστασης.
“Αυτό, ίσως, είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας εγγυηθεί μια καλή έκβαση της όλης διαδικασίας – η οποία είναι μια αναγκαία διαδικασία, νομίζω. Αυτή η κρίση δεν είναι ανούσια. Δεν είναι ανούσια. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία η κοινωνία μπορεί να γεννήσει κάτι νέο, κάτι πολύ καλύτερο από ό,τι υπάρχει μέχρι σήμερα”, λέει.